fredag 8 maj 2015

Baklängesdagen den 7 maj!

Barnsäkerhetsdagen grundades 2009 i ett samarbete mellan Volvia och NTF. Syftet med dagen är att sätta strålkastarljus på att barn upp till 4 års ålder ska sitta bakåtvända i bilen. Vi på Sandtagets förskola var rörande överens om att vi självklart skulle delta i detta evenemang. Dagen innan baklängesdagen introducerade vi vad som skulle hända på torsdagen och varför vi skulle uppmärksamma just den dagen. Vi tittade på bilder med bakåtvända bilstolar. Med hjälp av ett barn visade vi även vad som händer med kroppen i en krock, både när du sitter framåtvänd och när du sitter bakåtvänd. "Varför måste inte vuxna sitta baklänges då?" undrade ett barn. Bra fråga som vi då också fördjupade oss i. Tänk vad bra det är med Ipad som hjälpmedel för att konkretisera barnens frågor!
Gemensamt med hela Sandtagets förskola genomförde vi baklängesmarschen på samma sätt som när vi genomför Sandtagsloppen, MEN självklart startade vi där vi vanligtvis går i mål och så gick vi baklänges istället för framlänges.
starten
Redo för starten! Jackorna är vända och vi står redo vid "vanliga" målgången.
Jackor bakofram
 
Småbarn
Från 1-åringar till blivande förskoleklassbarn deltog med entusiasm i baklängesmarschen.
gas rygg
 
pall bak
Oj! Hinder på vägen och de ser man ju inte i baklängesmarschen!
cool rygg
maja rygg
 
 
utdelning
Prisutdelning!
priset
Volvia sponsrade så att alla barn kunde få varsin reflexväst.
 
Sagt av  barnen:
”Det var bra för jag klarade det.” ”Jag tyckte det var kul.” ”Det var kul och gå baklänges i backen, då ramlade jag.” ”Det var lite svårt. Jag tittade lite fram.” ”Jag höll på att ramla.” ”Vi knäppte jackorna baklänges.” ”Det är baklängesdagen då går vi baklänges.” ”Det var för att vi skulle ha jackan baklänges.” "En stol till bilen som skulle vara baklänges.” ”Vi går framlänges och åker baklänges.”
Även i leken efter baklängesmarschen kunde vi se spår av denna dag :-)
lekrygglek